Beschrijving therapie gezin

Familie Hoogstraten

Het gezin Hoogstraten heeft een dochter van 4, en twee zoons van 7 en 8 jaar. Bij de oudste is ADHD gediagnosticeerd en ouders zijn bang dat zijn drukke gedrag een voorbeeld is voor de andere twee kinderen. Het vraagt veel energie om de aandacht goed te verdelen en ouders zouden hier graag wat hulp bij gebruiken.

Hulpvraag: ‘Hoe kunnen we als gezin op een plezierige manier iets ondernemen’

In de muziektherapie wordt in verschillende samenstellingen gespeeld bijvoorbeeld dat vader en zoons samen spelen en moeder en dochter. Ze spelen om de beurt en dit geeft ouders overzicht en duidelijkheid. De twee jongens bedenken een keer een verhaal met allerlei geluiden dat ze graag willen laten horen aan ouders. De oudste krijgt daarbij de taak om de geluiden te laten horen zodat hij in beweging kan blijven en alert moet zijn. Als hun wordt gevraagd het verhaal aan te passen zodat hun zusje mee kan doen, blijken ze hier heel goed toe in staat. Ouders zijn een dankbaar publiek en kunnen glimlachend achterover leunen als hun kinderen het uitvoeren.

 

Jonas en Evelien

Jonas heeft een moeilijke start gestart. Hij moest een week in een couveuse liggen en zijn moeder Evelien heeft veel tijd nodig om te herstellen van een zware bevalling. Evelien heeft het gevoel dat ze Jonas maar moeilijk begrijpt en dat ze veel op de automatische piloot doet.

Hulpvraag: ‘Hoe kan ik contact maken met Jonas’

De muziektherapeut kijkt en luistert mee met Evelien als Jonas op een boxkleed ligt. Ze benoemt wat ze ziet gebeuren en maakt Evelien zo bewust van de reacties van Jonas op haar. Als de muziektherapeut haar uitnodigt wat te zingen voor Jonas, zegt Evelien dat ze niet kan zingen en ook geen liedjes te weten. Met de muziektherapeut ontdekt ze dat liedjes ook niet nodig zijn. Startend vanuit de geluidjes die Jonas maakt ontstaan er kleine melodietjes. Jonas lijkt dit na te doen en Evelien moet lachen. Als Jonas vervolgens ook lacht, komt het vertrouwen bij Evelien dat ze het prima doet als moeder.